Kötüye Kullanım Raporlarının Alınması, İncelenmesi ve İzlenmesi Prosedürü

Güncellenme Tarihi: 05 Mayıs 2025

Bu sayfada, METUnic yönetimi altındaki alan adlarıyla ilgili 2013 ICANN Akreditasyon Anlaşmasına uygun olarak alan adı kötüye kullanım raporlarının alınması, işlenmesi ve izlenmesi süreçlerine ait prosedürü özetlemektedir.

Bir Kötüye Kullanım Nasıl Bildirilir (Genel Amaçlı)?

METUnic aracılığıyla kaydedilen bir alan adıyla ilgili yasa dışı etkinlik veya kötüye kullanım bildirimi göndermek için Kötüye Kullanım Formunu doldurabilirsiniz.

Şikayetinizi hızlı ve verimli bir şekilde araştırmak için lütfen raporunuzda gerekli tüm bilgileri sağlayınız:

  • Tam adınız ve iletişim bilgileriniz
  • Kötüye kullanım bildirimine neden olan alan adı
  • Kötüye kullanımın ayrıntılı açıklaması

Notlar:

  • Kötüye kullanım bildirimleri, yalnızca doğru kimlik bilgileri ve gerçek ve işlevsel bir e-posta adresi ile gönderilmesi durumunda bu prosedüre uygun olarak kabul edilmektedir.
  • Raporunuzu hızlı bir şekilde inceleyebilmemiz için lütfen mümkün olduğunca fazla ayrıntı sağladığınızdan emin olunuz.
  • Bir belge sağlanması gerekiyorsa, tüm bilgilerin okunabilir olduğundan emin olmak için lütfen mümkün olan her yerde PDF formatını kullanınız.
  • Raporlarınızı yalnızca İngilizce veya Türkçe olarak gönderiniz.
  • Otomatik gönderimler görüntülenmeden veya yanıtlanmadan silinebilmektedir.
Resmi Kurumlar Tarafından Kötüye Kullanım Nasıl Bildirilir?

Alternatif olarak, resmi kurumlar, yarı resmi veya diğer benzer makamlar, yasa dışı faaliyetlere ilişkin kötüye kullanım raporlarını aşağıdaki özel irtibat kanalından gönderebilir:

  1. Telefon: +90-312-9881106. (Telefonla gelen kötüye kullanım bildirimleri doğrudan e-postaya yönlendirilecektir.)
  2. E-posta adresi: abuse-resmi@metunic.com.tr

Her iki durumda da, talebinizi işleme alabilmemiz için adınızı, soyadınızı, kuruluş adınızı ve e-posta adresinizi belirtmeniz istenebilecektir.

Yasa dışı faaliyete ilişkin sağlam temelli raporlar, METUnic tarafından yetkilendirilmiş bir kişi tarafından 24 saat içinde incelenecek ve rapora göre gerekli ve uygun aksiyonlar alınacaktır.

Kötüye Kullanım Raporlarını İncelemek İçin Genel Süreç
  1. Geçerli, güvenilir bir kaynaktan ve tamamen kendi takdirimize bağlı olarak belirlenen bu prosedüre uygun kötüye kullanım raporları değerlendirmeye alınmaktadır.
  2. Rapor, kötüye kullanım ekibimiz ve sorumlu müşteri temsilcisi tarafından incelenmektedir.
  3. Bildirilen suistimal bizim kontrolümüz ve/veya sorumluluğumuz dışındaysa, ihbar edene uygun şekilde bilgi verilmektedir.
  4. Raporun gerçek ve kabul edilebilir olduğu varsayılırsa, panel sahibi ve varsa Bayi, ilgili sorun çözüm sürecini başlatmak için alan adı sahibi ile koordineli olarak hareket edilmektedir.
  5. Bildirilen sorunun çözüldüğünü görmek için alan adı sahibi sürekli olarak takip edilebilmektedir.
  6. Belirlenen zaman dilimi içinde çözüm bulunamazsa, daha fazla önlem alınacak ve çözüme ulaşılana kadar alan adı sahibi ile sürekli olarak takip edilebilmektedir.
  7. Alan kaydının askıya alınması veya feshedilmesi gerekiyorsa, kayıt otoritesi ile koordineli hareket edilmektedir.
  8. Kötüye kullanım raporu çözümlendikten sonra, 2013 ICANN Kayıt Operatörü Anlaşması’ nın 3.18.3 bölümü uyarınca bir olay raporu oluşturacak ve olayın kayıtları en az iki yıl süreyle tutulmaktadır.
WHOIS Bilgilerinin Yanlış Olması İle İlgili Çözüm Süreci
  1. Talebin alınmasından itibaren 2 iş günü içinde, alan adı ve panel sahibine birer e-posta gönderilir ve WHOIS verilerini araştırmaya başlanmaktadır.
  2. Alan adı ve panel sahibinin, WHOIS verilerinin doğruluğunu kanıtlamak için kabul edilebilir gördüğü tüm belgeleri 7 gün içinde tarafımıza göndermesi beklenmektedir. WHOIS verileri, alan adı sahibini ve tüm kişileri içermektedir.
  3. Taleplerimize verilen süre içinde yanıt verilmemesi, çözüm sürecinin başarısız olmasına yol açabilecektir.
  4. Alınan tüm belgeler incelendikten sonra aşağıdakilerden birine karar verilmektedir:

  • İletilen belgeler WHOIS verilerinin doğruluğunu onaylar ise çözüm süreci başarı ile sona erdirilebilmektedir.
  • İletilen belgeler WHOIS verilerinin doğruluğunu onaylamaz ise bilgiler güncellendikten sonra çözüm sürecini başarı ile sona erdirilebilmektedir.
  • Çözüm sürecinde başarısız olunur ise alan adı kayıt politikasına göre alan adı askıya alınabilmekte/silinebilmekte ve alan adı/panel sahibine bildirilmektedir.

Notlar:

Bir alan adının WHOIS kayıtlarındaki yanlış bilgiler zamanında güncellenmelidir. Kayıt Operatörü olarak, bizim aracılığımızla kaydedilen tüm alan adları için WHOIS’i korumaktan ve burada sağlanan bilgilerin güncel ve doğru olmasını sağlamak sorumluluklarımızdan biridir. ICANN yükümlülüklerimiz uyarınca, tüm yanlışlık iddialarının soruşturulmasını sağlamakla yükümlüyüz.

Siber Saldırı Ve Marka İhlallerine İlişkin Çözüm Süreci

Talebin alınmasından itibaren 2 iş günü içinde, şikayetiniz e-posta ile alan adı sahibine ve panel sahibine iletilmektedir.

Alan Adı sahibine ait iletişim bilgilerini paylaşmamızı isterseniz:

  • Bu bilgiler herkese açıksa, size mevcut WHOIS verilerini gönderilmektedir.
  • Bu bilgiler WHOIS veri tabanında açıklanmamışsa ve ancak kayıt otoritesi işlemi aracılığıyla ulaşılabilirse, size nasıl devam edeceğinizi bildirilmektedir.
  • Eğer alan adı sahibi GDPR(General Data Protection Regulation) yasasına tabiyse, tarafımıza resmi bir talep göndermeniz gerekmektedir. Bu talep yazılı olarak gönderilmeli ve GDPR yasasına uygun olmalıdır.

Notlar:

METUnic, bir Kayıt Operatörü olarak, alan adı sahibi ve kayıt otoritesi arasında yalnızca teknik ve idari bir aracıdır. Bu itibarla, yönetimimiz altındaki ve müşterilerimiz tarafından alınan alan adlarının neden olduğu marka ihlallerinden METUnic sorumlu değildir.

Ayrıca, bir iddiaya dayalı olarak, METUnic’ in askıya alma, silme, iptal veya mülkiyet devri gibi herhangi bir önlemi yasal olarak yerine getirme yetkisi ve sorumluluğu bulunmamaktadır. Bu eylemler, yalnızca alan adı sahibi aleyhine verilen bir mahkeme kararının veya ICANN’in Alan Adı Uyuşmazlık Çözüm Politikası (https://www.icann.org/resources/pages/help/dndr/udrp-en) gibi alan adlarıyla ilgili diğer herhangi bir anlaşmazlık çözüm prosedürünün ardından veya ilgili kayıt otoritesinin mevcut alternatif anlaşmazlık çözüm süreçleri sonrasında gerçekleştirilebilmektedir.

Ancak kimlik avı, kötü amaçlı yazılım, site trafiğinin yasal olmayan bir siteye yönlendirilmesi veya istenmeyen e-posta gönderildiğine dair yeterli kanıta sahip olmamız halinde ilgili alan adı tarafımızca durdurulabilmektedir.